vineri, 30 octombrie 2009

Tehnica Decoupage

O parte dintre voi ati auzit de aceasta tehnica, iar pentru cealalta parte o sa va explic imediat!

Sa incepem cu cateva poze..



...cum ar fi o rama foto. Cat timp v-ar lua sa pictati acele detalii? Si cu cata precizie ar trebui sa le pictati pentru ca sa fie toate la fel, fara nici o imprefectiune? Eu zic ca destul..








Dar acea rama din mijloc?


Sau poate ati vrea ceva pentru a tine bomboanele...

Teoria, la fel ca si practica, este foarte simpla. Aveti nevoie de:

- servetele cu imaginea pe care doriti sa o regasiti pe obiect
- lipici decoupage: se gaseste si in tuburi exact cu acest nume, sau il puteti prepara din aracet si apa. Eu am mai folosit lipici lichid cu apa. Oricare.
- lac, exista si lac decoupage..dar orice lac e bun
- vopsea acrilica
- pensula

Optional:

- manusi..pentru ca la intinderea lipiciului se folosesc degetelele, si o sa deveniti foarte lipiciosi :P
- un prosop sau orice material pe care nu il folositi, ca sa il puneti sub obiect atunci cand dati cu lipici

Sa incepem!

Primul pas este sa vopsiti obiectul -hai sa ii spunem "cutia"- cu ajutorul culorilor acrilice. Eu asa procedez pentru ca sa am o baza de culoare deschisa, pentru ca daca cutia este de culoare neagra sa zicem, cand o sa lipim servetelul nu o sa se mai vada detaliile din el.

Bun. Asteptam 15 min. ca sa se usuce apoi cu ajutorul unei pensule (poate fi aceeasi pensula cu care ati vopsit cutia, cu conditia sa o spalati bine) intindem pe suprafata care vrem sa o decoram lipici decoupage.Ne punem manusile optionale. Luam servetelul (decupam eventual desenele care il vrem de pe el, daca nu se doreste a il pune pe tot) si desprindem un strat din el - de obicei servetelele au 3 straturi: 2 incolore si unul cu modelul. Desprindem ultimul strat incolor. Daca le desprindem pe amandoua, servetelul nu va fi la fel de rezistent.

Urmeaza apoi sa intindem servetelul pe cutia cu lipici. Cu grija, ca si cum am pune un autocolant..fara sa ramana bule de aer sub el. Dupa ce l-am lipit acolo frumos, asteptam putin si mai dam un strat de lipici decoupage, de data asta peste servetel. Usor, cu degetul, ca sa nu il rupem. Avem o cutie aproape decorata si gata de pus in folosinta!

Dupa ce se usuca, daca mai este cazul, coloram cu acrilice cutia, fara sa dam peste servetel.
De exemplu: Daca servetelul este albastu, si culoarea de baza a cutiei este ..crem :p va trebui sa coloram pe langa servetel cu albastru, ca sa nu se vada diferenta.

Ultimul pas este sa dam cu un strat de lac si am terminat!

O ultima observatie: daca vreti sa decupati o hartie de revista si nu un servetel, tehnica este aproximativ la fel, exceptia este numarul de straturi de lipici care se da peste poza. Un numar de 3-4 straturi este suficient, depinzand de grosimea pozei.

Mult succes!

4 comentarii:

Anonim spunea...

salut.nici nu stii cat ma bucur sa gasesc o alta pasionata de decupaj, felicitari pentru lucrari sunt foarte frumoase.si eu folosesc aceasi tehnica si ma gandeam poate mai schimbam niste impresii sau mai invat cate ceva de la tine.te astept cu drag cu o parere sincera si despre ce am lucrat si eu .
http://mikybt.wordpress.com/

Admin spunea...

Te pot ajuta cu informatii legate de unde cumparam eu "materia prima" pentru decoupage, cu cateva idei si incurajare :)lasa-mi o adresa de contact daca consideri ca ai avea nevoie

Anonim spunea...

Foarte frumos si interesant blogul tau. Sper ca mai urmeaza si alte postari, nu?

Admin spunea...

Buna Dragaica, o sa urmeze cu siguranta si alte postari, doar ca am o perioada foarte aglomerata cu job-ul. Ti-am vazut blog-ul cu bijuterii, esti incepatoare sau faci de mult timp asta?

Trimiteți un comentariu