vineri, 27 februarie 2009

Pictura pas-cu-pas / Step by step

Romana:







In acest post o sa va arat, pas cu pas, cum se face un desen.




Pasul 1: gasirea unui model. In general, modelul il caut pe net. Ma gandesc ce as vrea sa desenez, si dau un search pe imagini apoi incep sa caut pana gasesc ce am eu in minte, sau ceva asemanator. Am ales un model cu flori care sa imi impodobeasca una din ferestre. Daca sunteti mai talentati, puteti face modelul chiar voi, dandu-i o nota personala.






Pasul 2: realizarea sablonului. Dupa ce ati gasit modelul, urmeaza sa desenati conturul acestuia. Folosind o foaie transparenta, copiati desenul in creion daca este dintr-o revista, de pe un alt sablon sau daca este din calculator, printati-l!








Pasul 3: conturul din culoare. Odata ce aveti sablonul, nu va ramane decat sa incepeti sa pictati. Am uitat sa precizez (insa o fac acum) ca culorile de vopsit pe geam se impart in doua categorii: cele pentru contur, si cele pentru "umplere". Plasam sablonul sub o folie pentru pictat pe sticla speciala, si incepem sa desenam conturul pe acea folie cu ajutorul unei culori pentru contur. Eu am folosit culoarea neagra. Nu incercati sa desenati cu aceste culori pe suprafete textile sau din hartie pentru ca desenul nu o sa se mai desprinda! Cand conturul este gata, il lasati sa se usuce cateva ore. Stratul trebuie sa fie usor gros (nu foarte) pentru ca in timpul uscarii acesta se va "strange" si daca este de la inceput subtire, desenul se va rupe cand veti vrea sa il desprindeti de folie.







Pasul 4: colorarea suprafetei. Colorarea spatiilor din interiorul conturului se face atent, astfel incat culoarea sa atinga liniile de contur in intregime, altfel atunci cand desprindem desenul de folie, acesta se poate rupe. Atentie deci la umplerea desenului! Eu am folosit un tip de culoare care iese in relief, si care se poate folosi si pe alte materiale (chiar si pe piatra). In cazul culorilor exclusiv pentru sticla reliefarea nu cred ca este posibila. In timp ce umplem conturul trebuie sa mai avem grija sa nu se formeze acele bule de aer despre care va vorbeam in alt post. Sa aveti mereu la indemana un ac, cu ajutorul caruia sa le spargeti imediat ce s-au format. Intinderea culorii pe suprafata se realizeaza cu un bat - cum ar fi cele pe care le gasiti la frigarui, dar chiar si scobitorile sunt perfecte!











Timpul de uscare al unui desen este de aproximativ 24 de ore, dupa care se poate desprinde si pune pe geam.

English:

In this post I will show you, step by step, how a painting is made

Step 1: finding the pattern. In general, I look for the pattern on the internet. I think about what I wish to paint, I google the images and I stop to search when I find what I had in mind, or something like it. I’ve chosen a flower pattern to adorn one of my windows. If you are talented, you can make the pattern yourselves, giving it a personal note.

Step2: making the pattern. After you have found your drawing, it’s time to make the pattern, which means you must draw the contour of the pattern.Using a clear transparent sheet, you copy the drawing using a crayon if it is from a magazine, form another pattern, or it is is from your computer, print it!

Step 3: color contour. Once you have the pattern, all that’s left is to start painting. I forgot to tell you that there are 2 types of colors : one used for drawing the contour and ones used to fill in the contour. We place the pattern underneath the special sheet, and we start to draw the contour with the help of the contour color. I used black. Do not try to use these colors on fabrics because the paintings will not detach from it. We let it dry for approximately 4h. The layer should be quite thick because when it starts drying it will shrink, and we don’t want the painting to break when we detach it from the sheet.

Step 4: coloring the surface. Coloring the empty spaces inside the contour is done patiently, so that the color touches the contour. During the filling we must be careful that air bubbles do not form, so have a needle in hand as I said in another post, and stain them as quick as possible. You can spread the color with the tip of the color recipient, I use a toothpick :D

The time needed for a painting to dry is 24h, after that you can detach it from the sheet and place it on your window.

La inceput a fost... / First there was...

Romana:









...un colt de geam si un mic desen cu frunze.





Sunt facute dupa un tipar din cartile pe care le-am cumparat - foarte usor de realizat, pentru incepatori. M-am gandit ca primele desene sa fie de dimensiuni mici ca sa imi dau seama de culori, si de "tehnica" :P




Mai tarziu cand o sa am destul timp o sa ma apuc sa fac si de dimensiuni mai mari. Deocamdata ma rezum la niste desene mai micute si simple pana o sa gasesc niste modele care sa merite efortul.




Nu sunt o artista, copiez modelele de pe internet sau apelez la prietenii mei mai inzestrati, pentru ca nu am un talent special de desen si foarte rar modific tiparele. Cand gasesc un desen de dimensiuni foarte mici, evit sa il maresc cu ajutorul calculatorului pentru ca rezultatul nu este foarte clar. In schimb, recomand folosirea foii milimetrice. Copiezi desenul din calculator in marimea originala (cine vrea il poate scoate la imprimanta) apoi il desenezi pe foaia milimetrica in functie de dimensiunea dorita. Este mai multa munca ce-i drept, dar mie imi da o anume satisfactie. Tiparul final (cel gata luat de pe internet sau marit) este bine sa il copiati pe o hartie de calc deoarece ofera o transparenta maxima, si conturul se vede mult mai bine decat la o foaie normala, asta pentru a va usura lucrul - nu este obligatoriu, eu de exemplu folosesc uneori o hartie normala de matematica pentru ca imi este mai usor cand maresc desenul. Folositi ce va este mai comod, dar atentie sa copiati exact conturul desenului deoarece va foloseste drept sablon pentru pictura.




Pentru a copia desenul folositi un creion, in cazul in care o sa gresiti puteti sa stergeti cu o guma. Din cate am citit este recomandat un creion HB pentru desene. Creioanele se diferentiaza in functie de duritate, de la 6H (cel mai dur, apoi 5H, 4H, 3H, 2H, H) apoi HB, B (1B, 2B, 3B..8B - cel mai moale). Daca este mereu ascutit, va desena linii la fel de fine ca un creion dur si nu va trebui sa apasati pe el, lucru care il fac usor de manevrat. Unele desene poate vreti sa le pastrati pentru a le folosi ulterior sau a le da altor persoane. In acest caz, va sfatuiesc sa le dati apoi conturul cu tus sau chiar pix, pentru ca in timp desenele in creion incep sa se stearga daca sunt folosite mult.




Va spuneam in postul anterior ca este bine sa desenati la orizontala. Aveti in imaginea de mai jos pestisorul care l-am facut pe geamul de la baie. Desenul incadrat in acel patrat este facut la orizontala. Am vrut intentionat sa fie mai mic decat suprafara geamului, ca sa umplu spatiul liber cu alb. Dupa ce desenul s-a uscat si l-am aplicat pe geam m-am hotarat sa aplic vopseaua alba direct pe geam pentru a economisi timpu

l de uscare. Desi am folosit o pensula moale pentru a intinde uniform culoarea, asceasta peste noapte a curs, iar rezultatul dezastruos il puteti vedea si voi. O sa incerc sa mai aplic un strat peste, sper ca o sa fie mai rezonabil, si va incurajez sa nu faceti niciodata desenele pe verticala!




English:

…a corner form one window and a small leaf painting.

These are made form a pattern found in one of the magazines I bought – very easy to make, for beginners. I thought that my first paintings should be small, so I could test the colors and realize the technique used :

Later, when I will have enough time I will start to do larger paintings. For now I will resume to smaller drawings until I find some patterns that are worth the effort.

I am not an artist, I copy the patterns form the internet or I ask my gifted friends to help me out, because I don’t have a drawing talent and I rarely modify the patterns. When I find a drawing of small sizes, I avoid enlarging it with the help of the computer because it becomes blurry. In exchange, I recommend using the millimeter paper. You copy the drawing in it’s original size and then you enlarge it with the help of that paper. Be very careful to copy the exact contour of the drawing because the enlarged drawing will serve as a pattern for your painting.

To copy a drawing use a crayon because you can erase the mistakes with an eraser. From what I’ve read you should use a HB crayon. If it is always sharp it will draw fine lines like a 6H (rough crayon ) and you won’t have to keep pressure on it which makes it easy to use. You might want to keep the patterns for later use, in this case trace the contour with a pencil so in time it will not fade away.

I was telling you in an early post that it is good to paint horizontally. You have in this image the fish which I’ve painted on my bathroom window. I intentionally wanted it to be smaller than the window itself so I could fill the left space with white. After the painting was dry and I pasted it onto the window, I started to apply the whit paint directly on the window to save time. Although I used a soft brush to evenly spread the paint, it started “melting” over night and you can see the disastrous result. I will try to apply another coat over it, hoping it will be more reasonable and I encourage you never to paint vertically !




luni, 23 februarie 2009

Pictura pe sticla / Painting on glass

Romana:

Locuiesc intr-un imobil la demisolul unei cladiri, iar lipsa luminii naturale m-a impiedicat sa impodobesc locuinta cu florile pe care le iubesc atat de mult, asa ca mi-am creat propria mea gradina...pe geam! Cu ajutorul unor culori speciale am inceput sa pictez ghivece cu flori, frunze si poate pe viitor si pomi :D

Ce m-a atras in mod special la aceste desene este ca se pot "lipi" practic pe gresie, faianta, oglinda etc. Prima data se realizeaza desenul pe foaie (sablonul), apoi se pune o folie si poti sa incepi sa pictezi. Prima data se face conturul, se lasa la uscat cateva ore (depinde de tipul vopselei care o folosesti, fiecare producator cere un anumit timp) - eu le tin minim 4 ore, apoi se incepe umplerea desenului, foarte atent, cu intinderea uniforma a culorii si trebuie neaparat sa fie lipita de contur (altfel cand o desprinzi de pe folie este posibil sa se rupa). Se poate picta si direct pe suprafata de lucru,adica pe geam, caz in care nu mai e necesar sa lasi conturul sa se usuce, dar este indicat ca planul de lucru sa fie orizontal. In tot acest timp trebuie sa avem la indemana un ac pentru a sparge bulele de aer care apar pe pictura, altfel cand se va usca o sa aiba un aspect neplacut.

O sa fac un post ulterior in care o sa va arat cam ce am reusit sa pictez eu. Momentan lucrez la geamul de la baie pe care vreau sa pun un pestisor pentru ca, v-am mai spus, stau la demisol si nu ma incanta ideea ca toata lumea sa se uite in baia mea :D
Pentru cei care nu au timp, dar isi doresc astfel de decoratiuni, pentru camerele lor sau ale copiilor, pot sa le desenez si sa le trimit prin posta, contra-cost. Nu va speriati, nu costa mult,doar materialele! O sa am nevoie de o adresa de e-mail prin care sa corespondam, pentru ca eu o sa fac sablonul, dar o sa am nevoie de aprobarea voastra ca sunt ok si le pot desena.

Culorile folosite nu sunt toxice, deci pictura rezultata poate fi pusa si pe vase din sticla, personalizand cu usurinta canile, vazele, borcanele s.m.d. Sunt ideale pentru cadouri unicat si memorabile: in loc de un buchet de flori care in timp se pierde, de ce mai bine nu faci un buchet de flori pe o bucata de geam, pui pe spate o hartie colorata pentru a evidentia desenul, inramezi, si ai cadoul perfect!

Nu trebuie sa fii un artist desavarsit, doar sa ai multa rabdare!


Engleza:

I live in an apartment, located in the basement of an old building, and the lack of natural light prevented me form adorning my home with the flowers which I love so much, so I started creating my own garden..on my window! With the help of special glass colors I started to paint pots with flowers, leaves and in the future maybe trees :D

What I found especially attractive was the fact that I could literary stick these drawings on the mirror, faience, sandstone etc. Firstly the pattern is drawn and then you put a special sheet and you can start painting.
You make the contour and let it dry for about 4h and then you fill in the space with color. You must be careful to even the paint, and to spread it so as it touches the contour, otherwise the painting will break when it will be removed from the sheet. It is recommended that you paint horizontally instead of vertically if you want your colors to be evenly spread. If you paint directly on a piece of glass it is unnecessary to leave the contour to dry. You must keep in hand a needle, most of the times bubbles of air will form in the painting and you must stain them in order to get a fine look of the painting.

In another post I will show you what I’ve managed to paint. At this time I am painting my bathroom window with a fish, because as I said before I live in a basement and I don’t like the idea of people looking into my bathroom :D

The colors are not toxic, so you can paint every glass object, you can easily personalize your mugs, jars, bottles etc. These are ideal gifts, unique and memorable: instead of a flower bouquet why don’t you make a bouquet on a glass, place a coloed sheet underneath it, frame it, and you have the perfect gift!!

You don’t have to be an artist, just to have patience!